OPEN DAG KLOMPENHOEVE

In 1976 was ‘De Klompenhoeve’ de eerste zorgboerderij van Nederland. Jaren later, in 1990, startte men tevens een activiteitencentrum. Tot op de dag van vandaag is Zorgboerderij De Klompenhoeve een plaats waar mensen met een beperking werken en soms ook wonen.

Gisteren (zaterdag 16 juni) was er de jaarlijkse open dag en dus was het feest. En dag vol rondleidingen, demonstraties en uitleg over de producten door medewerkers. En daar bleef het niet bij. Je kon paardrijden, broodbakken, varkens aaien – die dan vervolgens blije bokkensprongen maakten – huifkar rijden, spelletjes doen en geiten bekijken. Want geiten, die hebben ze bij ‘De Klompenhoeve’ in overvloed. Overigens is gebleken dat deze gehoornde viervoeters gek zijn op T-shirts, korte broeken en schoudertassen. Dat was opletten dus. Voor je het wist… enfin, het was vooral erg grappig.

Ook de boerderijwinkel was de hele dag open. Kaas in alle smaken, ijs van geitenmelk en veel andere producten gingen grif over de toonbank. De winkel ademt biologische ambachtelijkheid uit. Je gaat een beetje terug in de tijd. Zo zijn op een bepaald moment de eieren op. Gewoon op. Geen nieuwe lading, geen koelcel, geen magazijn met een rolcontainer, gewoon he-le-maal op. Vanochtend geraapt en nu uitverkocht. Zo ging dat heel vroeger altijd.

Naast geiten die op je kleding sabbelen, is er een geit die in het bijzonder genoemd mag worden; geit Charlie. Voor de mensen van ‘De Klompenhoeve’ is het een fluitje van een cent om tussen een paar honderd witte geiten, geit Charlie te vinden. Eenmaal – zonder te vergissen – gevonden, springt Charlie tegen je op en legt zijn koppie in je hals om eens even uitgebreid met je te knuffelen. Het is écht waar.

Voor de klanten van de winkel was er een goodie bag met verschillende boerderijproducten. En ja, iemand moet het doen tenslotte, die hebben we stuk voor stuk geproefd. Heerlijk! Je mag het verbeelding noemen, maar als je een stukje kaas proeft waar ook de melk van Charlie in zit, smaakt het toch anders. Lekkerder. Alsof Charlie en de mensen van ‘De Klompenhoeve’ er iets extra’s aan hebben toegevoegd. Extra aandacht, extra plezier, een flinke scheut zorg en speciaal van Charlie…, liefde. Een heleboel liefde. Nou ja, en dat proef je dus.

Tekst en fotografie: Eric Minten